DIY kaarsen maken: Zo kun je jouw eigen kaarsen maken

kaarsen maken

De laatste tijd ben ik echt gefascineerd door TikTok filmpjes waarin mensen kaarsen maken. Eerder schreef ik al een artikel over mijn favoriete kaarsen. Ik vind kaarsen namelijk heel erg chill. Ik kan er ook niet genoeg hebben. Daarnaast vind ik het ook leuk om in deze coronatijd creatief bezig te zijn. Zo heb ik afgelopen zomer heel wat tie dye t-shirts en sokken gemaakt. Dus je kunt het al raden: ik ben zelf kaarsen gaan maken. Wil je weten hoe je dit zelf eenvoudig kan doen? En welke spullen je nodig hebt? Ik leg het allemaal uit. Let’s make some candles!

Benodigdheden om zelf kaarsen te maken:

  • Oude kaarsen/ paraffine /sojawas/ bijenwas
  • Een pan
  • Een blik
  • Kaars lonten of houtjes
  • Dubbelzijdig plakband/ een lijmpistool
  • Schaar
  • Satéprikkers
  • Plakband
  • Een potje/ waxine houder/ gietmal
  • Optioneel: kleur- en/of geurstoffen

Ik heb al mijn spulletjes gekocht op de website van Soja-Wax #nospon. Op deze website verkopen ze echt alles wat je nodig hebt: sojawas, geuren, kleurstoffen en lontjes. Persoonlijk vond ik het een heel fijn website met goede service!

Zo kun jij zelf kaarsen maken in zes eenvoudige stappen:

Stap 1: was afwegen

De eerste stap is meer een voorbereidende stap. Want hoeveel was heb je precies nodig? Je kunt verschillende soorten was gebruiken. Namelijk paraffine, soja- of bijen was of gewoon oude kaars resten. Zelf gebruikte ik sojawas. Normaal gesproken moet je het potje twee keer vullen tot waar jij de kaars wilt hebben. Echter kwam dit bij mij niet helemaal uit. Daarom raad ik het aan het 2,5 keer te doen als je sojawas gebruikt.

Tip: als je kleur- en of geurstoffen wil gebruiken, is het belangrijk om te wegen hoeveel gram kaarsvet je gebruikt hebt. Zo weet je meteen hoeveel geur- en of kleurstoffen je later nodig hebt.

Stap 2: was laten smelten

Tijdens de tweede stap gaan we de was laten smelten. Je moet de was au bain-marie laten smelten. Dit houdt in dat je een pannetje vult met water en dit warm laat worden. Let op: het water mag niet koken. Vervolgens zet je het blikje met de was in het warme water. Nu gaat het kaarsvet smelten. De was moet tussen de 40 en 70 graden blijven.

Stap 3: de lont in de houder plakken

Als de was aan het smelten is, heb je even tijd om de lont in de houder te plakken. Je hebt verschillende soorten lonten. Namelijk de originele witte lont en houten pitten. Wat je kunt doen, is de lont vastplakken in de kaarsenhouder. Dit kun je bijvoorbeeld doen met dubbelzijdig plakband of met een lijmpistool. Als je dit niet in huis hebt, kun je de lont ook vastzetten tussen twee satéprikkers. Je legt de satéprikkers dan horizontaal op de bovenkant van het potje met de lont in het midden. Op deze manier kan de lont ook niet bewegen. En blijft hij netjes in het midden.

zelf kaarsen maken

Stap 4: kleur- en of geurstoffen toevoegen

Deze stap is geheel optioneel. Als de was al flink is gesmolten, wordt het tijd om de kleur en of geurstoffen toe te voegen. Er is een vuistregel die je kunt gebruiken voor het toevoegen van kleurstoffen. Je moet de hoeveelheid was vermenigvuldigen met 0,05%. Voor 100 gram kaarsvet heb je dus zo’n 5 gram kleurstof nodig. Voor geurstoffen is er zo’n zelfde vuistregel. Daarbij geldt dat 40 druppels etherische oliën nodig zijn voor 100 gram was.

Stap 5: kaarsvet in de houder gieten

Als al de was en de eventuele kleurstof is gesmolten, kun je het vloeibare mengsel in de houder gieten. Als het goed is, is de bovenkant van het blik niet warm. Je kunt dit dus gewoon vastpakken. Ik heb er zelf voor gekozen om in een keer het potje vol te gieten. Echter kun je het ook in twee keer doen. Dan schenk je de vloeibare was eerst tot de helft van het potje. Dit laat je even stollen. Als het iets harder is, prik je gaatjes in het kaarsvet. Vervolgens giet je er tweede laag erover heen. Op deze manier is de kans het grootst dat de kaars egaal wordt.

kaarsen maken

Stap 6: je zelf gemaakte kaars laten drogen

De grote vraag is nu: hoelang moet de kaars precies drogen? Hij heeft 8 uur nodig om volledig te stollen en drogen. Als je kaars is gestold en gedroogd, moet je alleen de lont nog afknippen. Als je dit hebt gedaan, kun je gaan genieten van jou zelf gemaakte kaars.

kaarsen maken

Heb jij wel eens zelf een kaars gemaakt? Of zou je wel eens zelf een kaars willen maken?

Yaika Tak
Volg:
Share:

3 Reacties

  1. 11 april 2021 / 16:11

    Wat een super leuk idee zeg en wat een mooie foto’s!

  2. 12 april 2021 / 16:50

    Dit staat echt al jaren op mijn to-do list! Maar nog steeds niet de stap ondernomen om lonten aan te schaffen. Wilde het proberen met kaarsen die niet helemaal opgegaan zijn, ik vind het altijd zo zonde om dat dan weg te gooien. Maar nog niet aan toegekomen dus 😉

  3. 19 april 2021 / 07:22

    • Wat leuk is dat omdat zelf te maken, en het lijk me niet moeilijk ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.