DIY: tie dye shirt maken in 5 eenvoudige stappen

tie dye shirt maken

Deze trend is weer helemaal terug van weggeweest: tie dye. De trend, die voortvloeide uit de hippie beweging uit de jaren 60, is momenteel populairder dan ooit. Je zit het in alles terugkomen: jurkjes, t-shirts, joggingsbroeken en sokken. De winkels hangen vol met deze vrolijke en kleurrijke kledingstukken. En weet je wat het leuke is? Je kunt het heel gemakkelijk zelf thuis maken. Ik wil je hier graag een handje bij helpen. Ik leg hieronder in 6 stappen uit hoe je zelf een tie dye shirt kunt maken. It’s time to get creative!

Benodigdheden voor het maken van een tie dye shirt :

✿ Een katoenen t-shirt (zelf gebruik ik de heren shirts van de Zeeman)
✿ Water
✿ Emmer of bak
✿ Textiel verf (verkrijgbaar bij kruidvat)
✿ Zout
✿ Elastiekjes
✿ Plastic zak of vuilniszak

Het maken van een tie dye shirt kost ongeveer 10 minuten tijd.

Stap 1: shirt nat maken

Sommige sites zeggen dat je het t-shirt wel nat moet maken, anderen zeggen van niet. Ik doe het persoonlijk altijd wel. Ik stop het shirt een emmer met water en zout. Het zout zorgt ervoor dat de textielverf beter hecht. Ik gebruik zelf ongeveer een half pak zout (500 gram). Als je meerdere shirts wilt maken, kun je deze in dezelfde emmer doen. Ik zou dan iets meer zout gebruiken. Ik laat hem vaak een uur in de emmer zitten. Vervolgens hang ik het shirt op, omdat een kletsnat t-shirt niet fijn werkt. Als je shirt vochtig is, kun je beginnen met stap 2.

Stap 2: Patroon bepalen & vastbinden

Om te beginnen is het belangrijk om uit te zoeken wat voor tie dye shirt je precies wilt maken. Je moet dus eerst het patroon bepalen. In de video hieronder worden veel verschillende patronen voorgedaan. Als je een keuze hebt gemaakt, kun je beginnen met draaien. Je kunt hiervoor de video als voorbeeld gebruiken. Als je het shirt hebt gedraaid, bind je hem vast met elastiekjes. Dit is belangrijk, want je verft de stukken binnen de elastiekjes. Ik gebruik zelf vaak 10 à 15 elastiekjes.

Stap 3: Verven

Ik had toevallig al flessen met textielverf erin (lang leven een creatieve moeder). Ik heb het dus niet meer aan hoeven maken . Wel weet ik dat je de zakjes met textielverf kunt halen bij Kruidvat. Ze verkopen daar textielverf in de vorm van poeder van het merk Dylon voor €5,-. Op de achterkant van de verpakking staat hoe je de poeder moet mengen tot verf. Het is slim om het aan te maken in een fles zoals te zien is op onderstaande afbeelding. Dit maakt het verven heel gemakkelijk. Je hoeft dan namelijk alleen maar verf te spuiten op de afgebonden vlakken van het t-shirt. Op de foto rechtsonder kun je zien hoe het eruit komt te zien als je het shirt geverfd hebt.

Stap 4: Wachten maar

Het shirt moet nu acht uur in een zak drogen, zodat de verf kan intrekken. Iedere site zegt wat anders over de droogtijd. Ik heb zelf acht uur gewacht totdat ik het shirt ging uitspoelen. Het is belangrijk om het vastgebonden shirt in een zak te stoppen en deze goed dicht te maken. Op deze manier kan de verf extra goed intrekken. Ik gebruikte hier zelf een doorzichtige vuilniszak voor, maar het kan ook met plastic tas.

Stap 5: tie dye shirt uitspoelen en drogen

Heb je 8 uur gewacht? Dan mag je nu je shirt uit gaan spoelen. Het is normaal dat het shirt gigantisch afgeeft. Je emmer of wasbak kleurt waarschijnlijk helemaal groen, blauw, paars of oranje. Doe wel altijd handschoentjes en oude kleren aan tijdens het uitspoelen. Textielverf krijg je namelijk heel moeilijk uit je kleren. Als het shirt bijna niet meer afgeeft tijdens het afspoelen, kun je het shirt ophangen om te drogen. Et voila, je hebt je eigen tie dye shirt gemaakt in vijf simpele stappen!

Ohja, nog een kleine tip. Het shirt zal de eerste paar keren waarschijnlijk super erg afgeven. Was hem daarom met de hand én niet in het wasmachine.

Wat vind jij van de tie dye trend?

Yaika Tak
Volg:
Share:

3 Reacties

  1. 26 juli 2020 / 15:56

    Ik vind deze trend wel enorm leuk, ziet er ook echt heel leuk uit.
    Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd!

  2. 28 juli 2020 / 15:09

    Ja dit is zo tof. Ik wil dit zeker een keer op mijn werk gaan doen met de kids

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.