11 handige tips voor het schrijven van een scriptie

afstudeeronderzoek tips

Op zoek naar de EHBA? Dan ben je aan het juiste adres. De ‘Eerste Hulp Bij Afstuderen’ tiplijn is hier. Het schrijven van een scriptie kan mega stressvol zijn. Het is immers dé meesterproef van een hbo opleiding. Je moet in één onderzoek laten zien wat je de afgelopen jaren geleerd hebt. Dat is een immense opgave. Daarom staan hieronder 11 belangrijke tips om je afstudeeronderzoek succesvol af te ronden. Voorkom de fouten die ik maakte én leer ervan. En onthoud: je bent er bijna….

1. Kies een opdracht die echt bij je past

De eerste stap is het zoeken van een gepaste afstudeeropdracht en/of -stage. Vaak zijn studenten blij dat ze überhaupt een plek hebben, dat ze niet meer heel kritisch kijken naar het vraagstuk. Het scheelt zo-veel als je een vraagstuk hebt, waar je zelf oprecht in geïnteresseerd bent. Dit maakt alles leuker: het vooronderzoek, de interviews én het bedenken van het advies. Onderschat dit niet. Je doet jezelf zo’n groot cadeau als je een vraagstuk kiest waar je hart sneller van gaat kloppen.

2. Zoek een goede sparringspartner

Zoek een sparringspartner. Dit kan een studiegenoot zijn, maar ook een oude stagebegeleider. Het is zo belangrijk om te sparren over je vraagstuk met anderen. Soms zit je namelijk helemaal in je eigen bubbel en onderzoek. Hierdoor kun je er niet meer vanuit een breder perspectief naar kijken. Het is daarom heel verhelderend om je afstudeeronderzoek te bespreken met iemand die er helemaal geen belangen bij heeft.

3. Stop veel tijd in de analyse en het vooronderzoek

Voordat je het probleem kunt onderzoeken, moet je eerst goed in kaart brengen wat het probleem precies is. Waarom is het een probleem? Voor wie is het een probleem? Wat gebeurt er als het niet wordt opgelost? Hoelang is het al een probleem? Je moet het probleem kunnen omschrijven aan de hand van de 5W’s (wie, wat, waar, wanneer, waarom & hoe). Probeer dit meteen zo concreet mogelijk te doen. Geen idee hoe je hieraan moet beginnen? Check dan dit filmpje. Ze leggen je stap voor stap uit wat je moet doen. Doe het écht. Je doet jezelf hier tijdens de onderzoeksfase een enorm plezier mee, geloof me 😉.

scriptie schrijven tips

4. Schrijf meteen de conceptversie van een hoofdstuk

Een andere veel gemaakte fout is het uitstellen van het schrijven van je uiteindelijke scriptie. Als je jouw vooronderzoek gedaan hebt, zorg er dan voor dat je dit hoofdstuk meteen schrijft. Of in ieder geval de concept versie. Het is zo’n gedoe om dit aan het einde te doen.

5. Neem je stagebedrijf mee in het proces

Zelfstandig- en zelfredzaamheid zijn twee eigenschappen die van een afstudeerder verwacht wordt. Maar neem dit alsjeblieft niet te letterlijk. Het is enorm belangrijk om je stagebedrijf helemaal mee te nemen in je afstudeeronderzoek. Tip: plan wekelijks een meeting in van 30 minuten met je stagebegeleider om samen je voortgang te bespreken. Tijdens dit gesprek kun jij vertellen waar je tegenaan loopt, hoe je ervoor staat en wat je nodig hebt. Ook is het fijn om de verwachtingen regelmatig te bespreken én op deze manier te stroomlijnen.

6. Werk interviews direct uit

Interviews afnemen is één, maar interviews uitwerken is een heel ander verhaal. Het is over het algemeen bekend dat dit gewoon een rot klus is. Dat het een vervelende taak is, neemt niet weg dat het gedaan moet worden. Je kunt het daarom het beste meteen doen. Stel het niet uit. Je hebt hier uiteindelijk alleen jezelf mee. Je scriptie schrijven is al super stressvol. Laat staan dat je ook nog in tijdnood komt door het transcriberen van je interviews… Doe het meteen.

7. Maak gebruik van APA tools

Want ja, wat is een scriptie zonder APA? Gelukkig hoef je dit niet helemaal zelf te doen. De site Scribbr heeft mij persoonlijk enorm geholpen bij het genereren van mijn APA verwijzingen. Ook staan er fijne artikelen op deze site die je heel duidelijk uitleggen hoe je moet verwijzen naar verschillende bronnen.

scriptie schrijven tips

8. Gebruik modellen flexibel in je afstudeeronderzoek

Soms kun je je dood staren op modellen. Ik kan je een ding vertellen: die modellen gaan echt niet veranderen. Houd je daarom niet standvast aan de modellen, maar gebruik ze flexibel. Denk echt out of the box. Als je geen gepast model kunt vinden, bedenk dan gewoon je eigen model. Er is zoveel mogelijk.

9. Accepteer tegenslagen

Een scriptie gaat altijd gepaard met ups en downs. Echter kunnen de downs als enorme diepe dalen voelen. Ik kan je verzekeren: dit hoort er allemaal bij. Gooi de handdoek daarom zeker niet in de ring. Ook al lijkt de opgave nog zo onmogelijk. Je komt er altijd uit. Wees dan ook niet bang om hulp te vragen aan school óf aan je stagebegeleider. Hulp vragen is juist iets positiefs.

10. Maak een externe backup van je scriptie

Je zult dit misschien als vanzelfsprekend ervaren. Toch is bij mij de ergste nachtmerrie ooit uitgekomen. Een maand voor de deadline crashte mijn laptop én was ik alles kwijt. Ik had mijn scriptie een paar weken ervoor nog naar mezelf gemaild. Dit bestand was alles wat ik nog had. Ik moest mijn data helemaal opnieuw analyseren en conclusie opnieuw schrijven. Trust me, dat doet pijn. Maak altijd een externe backup op een USB-stick of sla je bestanden op in de cloud. DOE. HET.

11. Laat je afstudeeronderzoek door iemand anders nalezen

Tot slot: laat iemand anders je scriptie nalezen. Ten eerste is het heel fijn dat iemand nog even alle spellingsfoutjes eruit filtert. Het zou enorm zonde zijn als je het niet zou halen, omdat je te veel spellingsfouten gemaakt hebt. Daarnaast is het ook fijn om je afstudeeronderzoek te laten lezen door een derde. Iemand die er helemaal niks vanaf weet en er ook niets mee te maken heeft. Diegene kan nog heel wat goede feedback meegegeven voordat je het inlevert!

Heb jij nog andere tips voor het schrijven van een scriptie?

Yaika Tak
Volg:
Share:

2 Reacties

  1. Robin
    22 februari 2021 / 15:32

    Hee Yaika, dank voor je tips! Ik keek dit filmpje nog nadat ik je blog las en vond het heel handig, misschien hebben andere lezers er ook wat aan. Het sluit aan bij de derde tip denk ik 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=Do7Qd5ZCV4Y

    • yaikatak
      Auteur
      22 februari 2021 / 15:36

      Hi Robin, bedankt voor je mooie compliment en voor het filmpje! Echt een goed, duidelijk filmpje. Ik ga hem in het artikel verwerken, zodat anderen hem ook kunnen gebruiken :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.