Sollicitatietips: Deze 6 tips gaan jou helpen bij het solliciteren

sollicitatietips

Een nieuwe baan. Het is voor sommigen een grote droom. Maar de stap om daadwerkelijk te gaan solliciteren is vaak groot. Ik heb in mijn leven al vaak gesolliciteerd. Voor zowel stages als voor ‘grote mensen’ banen. Soms solliciteerde ik op banen waarvan ik van te voren al wist dat het hem waarschijnlijk niet ging worden. Maar ik wilde dan gewoon ervaring opdoen in het solliciteren. En geloof me, al mijn gesprekken gingen zeker niet altijd goed. Verre van zelfs. Maar daar leer je juist weer van. En daarom wil ik vandaag graag wat sollicitatietips geven. Let’s get that dreamjob!

1. Motivatiebrief afstemmen op vacature

De eerste stap is je motivatiebrief. Deze brief verstuur je naast je cv naar de werkgever van de vacature. Je cv is over het algemeen altijd hetzelfde, ongeacht de vacature. Een motivatiebrief niet. Deze herschrijf je elke keer voor een nieuwe vacature/functie. Het is belangrijk dat je jouw motivatiebrief afstemt op de vacature. Wat wordt er van je gevraagd volgens de vacature? Over welke eigenschappen beschik je? Het is belangrijk om deze twee vragen met elkaar te combineren. Het is voornamelijk belangrijk dat je in de motivatiebrief uitlegt waarom jij geschikt bent voor deze baan. Dat is de hoofdvraag waar je brief antwoord op moet geven. Je motivatiebrief hoeft overigens geen boekwerk te zijn, een A4’tje is meer dan genoeg.

2. Je persoonlijke eigenschappen

Jezelf beschrijven in een bepaald aantal woorden is enorm lastig. Want hoe kun jij je hele ‘jij’ beschrijven in een paar woorden? Gelukkig kun je jezelf wel op deze vraag voorbereiden. Als je het lastig vindt om persoonlijke eigenschappen te bedenken, raad ik je aan een lijst met alle persoonlijke eigenschappen op te zoeken. Dan kun je vervolgens voor jezelf nagaan welke eigenschappen bij jou passen. Kom je er zelf niet aan uit? Vraag dan aan vrienden, familie, collega’s en studiegenoten of zij jou willen beschrijven. Desnoods stuur je hen de lijst door met eigenschappen en laat je hen 10 á 15 eigenschappen uitkiezen die zij bij jou vinden passen. Tot slot kun je een persoonlijkheidstest doen zoals de DISC-test. Dit geeft je net weer wat extra inzicht.

3. Kwaliteiten opschrijven

Je hebt de vraag ‘waar ben jij goed in of waar ligt jouw talent?‘ waarschijnlijk al wel eens gekregen tijdens een sollicitatiegesprek. Nederlanders (in ieder geval Brabanders) zeggen over het algemeen niet graag waar ze goed in zijn. Toch mag je écht zeggen waar je goed in bent. Dit is totaal niet arrogant, ik bedoel: iedereen heeft goede eigenschappen. Het is wel belangrijk dat je meteen voorbeelden geeft waaruit blijkt dat je over die goede eigenschappen beschikt. Neem bijvoorbeeld een (school)project wat je ooit hebt gedaan of een opdracht op je stage of werk. Op deze manier bewijs je meteen dat je over die bepaalde eigenschappen beschikt. Laat jezelf vooral niet ondersneeuwen uit bescheidenheid, maar ga in je licht staan. You deserve the job!

4. Ontwikkelpunten opschrijven

Je kunt nooit 100% voldoen aan een vacature. Je moet je ‘minpunten’ alleen niet zien als een tekortkoming, maar juist als een ontwikkelpunt. Want waarin wil je jezelf ontwikkelen? Is het een bepaalde skill, zoals photoshop? Of wil je bijvoorbeeld beter leren plannen of meer zelfstandig leren werken? En hoe ben je van plan jezelf te ontwikkelen? Denk hier van te voren over na, zodat je hier niet onzeker over hoeft te zijn. Niemand is perfect en niemand beschikt over alle benodigde eigenschappen. Je staat juist in je kracht als je je ontwikkelpunten concreet kunt benoemen. Bovendien betekent dit dat je goed kunt reflecteren op jezelf!

5. Rol binnen het team

Wat is jouw rol binnen een team? Ben jij diegene die het overzicht bewaard en de planning in de gaten houdt? Ben jij de persoon die altijd het voortouw neemt? Of kom jij altijd met creatieve ideeën op de proppen? Het is altijd fijn om te weten wat jouw rol is binnen een team. Helemaal voor je potentiële aanstaande werkgever. Er zijn verschillende testen die je kunt doen. Deze testen vertellen jou precies welke rol op jouw buik is geschreven. Dit kun je vervolgens vertellen tijdens een sollicitatiegesprek. Dan kun jij meteen vertellen wat je allemaal te bieden hebt. En weet de werkgever waar hij aan toe is. Wil jij meteen weten wat jouw rol is binnen een team? Doe dan deze Belbin test.

6. Sta er open in

De grooste fout die ik ooit gemaakt heb, is dat ik uit faalangst dingen in ging vullen voor de werkgever. Ik was op gesprek geweest en ik had geen goed gevoel over het gesprek. Ik ging ervan uit dat zij het ook slecht vonden. En dit werd mijn waarheid. In werkelijkheid was ik gewoon bang om afgewezen te worden. Toen het bedrijf belde en vroeg wat ik ervan vond, zei ik dat ik niet echt een match voelde. En drie keer raden? Ze vonden het een heel goed gesprek en wilde me eigenlijk uitnodigen voor een tweede gesprek. Ik had toen al gezegd dat ik geen match voelde. Auch. Naja, wel een goede les voor de toekomst. Wacht gewoon af wat zij ervan vonden. En mag je niet op tweede gesprek komen? Geen stress, dan komen er vast nog vacatures die beter bij jou passen!

Heb jij nog goede sollicitatietips?

Yaika Tak
Volg:
Share:

1 Reactie

  1. 16 juni 2021 / 14:19

    Blijf bij jezelf is denk ik de beste tip, doe je niet anders voor omdat je denkt dat het bedrijf dat wil zien. Als je niet jezelf kunt zijn in je baan, ga je jezelf er niet thuis voelen.
    Enneh, ik vind het ook altijd een drama om mijn kwaliteiten en goede punten op te schrijven haha 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.