Ongeveer 9 maanden geleden kocht ik Het 6 minuten dagboek. Ik wilde namelijk al een tijdje beginnen met journallen, maar ik wist nooit zo goed hoe. Want wat moet ik precies opschrijven? En wat niet? En hoe zorg ik ervoor dat ik het consistent blijf doen? Ik ging op zoek naar hulpmiddelen en ik kwam al snel bij dit boek uit. In Het 6 minuten dagboek moet je iedere ochtend én avond 3 vragen beantwoorden. De vragen zijn altijd hetzelfde. Het zou ervoor moeten zorgen dat je dankbaarder en positiever wordt. Nu, 9 maanden later, leek het mij een mooi momentje om de balans op te maken. Heeft het mij écht geholpen? Of valt het toch tegen?
Dankbaarheid
Het 6 minuten dagboek staat geheel in het teken van positieve psychologie. We zijn in de Westerse wereld gewend om de focus te leggen op het verhelpen van psychische klachten. We kijken vooral hoe we van min tien naar nul kunnen gaan. Maar we kijken eigenlijk bijna nooit hoe we van nul naar plus tien kunnen gaan. En dat doet dit boek wel. Dankbaarheid is een heel groot onderdeel van positieve psychologie. Als je veel dankbaarheid voelt voor alles wat je bent en hebt, kijk je automatisch positiever tegen de wereld aan. Je voelt veel overvloed in plaats van continu gebrek.
Dagelijkse vragen
Dan is nu natuurlijk de grote vraag: hoe helpt het boek je hierbij? Nou, dat ga ik je vertellen. Iedere dag krijg je drie vragen in de ochtend en drie vragen in de avond. Deze vragen zijn iedere dag hetzelfde. De vragen in de ochtend gaan over de aankomende dag. De vragen in de avond helpen je de dag te reflecteren. Ook heb je iedere week een pagina met extra vragen. Deze 5 vragen zijn vrij diep. Ze laten je nadenken over dingen waar je anders niet zo snel over na zou denken.
Herhalen, herhalen, herhalen
De kracht van het boek zit hem in het herhalen. Je moet het écht iedere dag doen voor een lange periode. Alleen dan maakt je brein namelijk nieuwe verbindingen aan. Als je het twee weken doet, heeft het geen zin. En dan ga je ook zeker geen verschil merken. Het moet echt een gewoonte worden. Het duurt gemiddeld 66 dagen om een gewoonte aan te leren. Het maakt niet uit als je een dagje overslaat, maar je moet het de dag erna dan wel weer oppakken.
Wat vind ik ervan?
Wat ik heel sterk vind van het boek, is dat het begint met het persoonlijke verhaal van de schrijver. Ook wordt er aan het begin uitgelegd hoe het boek werkt. En wat het allemaal doet met je mindset. Het is écht ergens op gebaseerd (daar houd ik altijd wel van haha 😉). Ik ben zelf heel enthousiast begonnen, maar ik merkte dat ik rond de 40-45 dagen lastig kreeg. Ik moet eerlijk zeggen dat ik toen ook even tijdelijk ben afgehaakt. Toch merkte ik wel meer rust, positiviteit en dankbaarheid. Ik kan me nog herinneren dat ik lang moest wachten op station Breda en dat ik dit helemaal niet erg vond. Sterker nog, ik genoot van een broodje en ik kon heerlijk mensen kijken. Ik weet zeker dat ik voorheen zeer chagrijnig was geworden.
Na een paar weken heb ik het weer opgepakt én het is nu een onderdeel van mijn ochtend- en avondroutine. Ik ben ervan overtuigd dat het boek echt kan werken, mits je het wel consequent iedere dag invult. Bovendien vind ik het super leuk dat je per dag opschrijft wat je gedaan hebt/waar je gelukkig van werd. Dit is ook nog eens super leuk om terug te lezen. Het 6 minuten dagboek is verkrijgbaar bij Bol voor € 16,99.
Heb jij het 6 minuten dagboek? Of zou het iets voor je zijn?
Dit artikel bevat een affiliate link. Wil je hier meer over weten? Check dan mijn disclaimer!
OH MY BRUISER! Bestaat er nu ook een roze versie van? Ik heb de blauwe al een hele lange tijd in mijn kast liggen, maar ben er helaas nooit consistent mee aan de slag gegaan. Ik heb echter wel een tijdje consistent dankbaarheden neergeschreven voor een rubriek op mijn blog en ik merkte inderdaad dat dit iets is wat enorm goed helpt bij positiever en rustiger worden.
Misschien moet ik die rubriek, of het boek eens terug oppakken.
Ik kwam dit jaar pas achter het bestaan van het 6 minuten dagboek. Bij toeval zag ik het een keer bij de Hema liggen. Omdat ik tegenwoordig wel in to het ‘journallen’ ben trok het mijn oog.
Al een tijdje houd ik een positiviteits/dankbaarheids dagboekje bij.
Elke avond reflecteren op de dag en 5 dingen opschrijven waar je blij mee was of dankbaar voor bent.
Ik weet nou niet zeker of het 6 minuten dagboek nu een aangename aanvulling zou zijn om een stap verder te gaan.
Word het dan echt een uitbreiding op wat ik nu doe? Met de vragen van de ochtend erbij? Of ga ik juist een stap terug omdat ik nu meer onderwerpen beschrijf??
Ik heb het 6 minuten dagboek ook! Vond het verhaal van de schrijver aan het begin onwijs interessant en treffend (hou d’r van als het écht ergens op gebaseerd is). Het helpt echt om even stil te staan bij je dag en ik vind het ook heel leuk om nog eens terug te lezen! Moet wel zeggen dat de consistentie bij mij ook echt per periode verschilt.
Tof om te zien dat je dus echt verschil merkt! Ik schrijf ook regelmatig in mijn dagboek, maar niet dagelijks. Sommige maanden houd ik ook een lijstje bij waarin ik iedere dag iets opschrijf waar ik dankbaar voor ben of iets wat fijn was aan de dag. Leuk om die overzichten later terug te zien 🙂